گۆڤارى هيوا 1957-1963 و بەشداری لە بزووتنەوەى ئەدەبی هاوچەرخدا - محمد, محمد دليَر امين (Sulaimani Journal for Pure and Applied Sciences, 1999)
ڕۆژنامەگەری وەک کەناڵێکی سەرەکی ڕاگەیاندن لەپاڵ بڵاوکردنەوەی هەواڵ و دەنگ و باسدا، پەیامی گەیاندنی ژیانەوە ئەدەبییەکانی پێسپێردراوە، بەتایبەتی لەناو ئەو میللەتانەدا کە لەسەرەتای ئەم سەدەیەوە تەوژمی ڕۆژنامەگەرییان تێکەوتووە و تاڕادەیەک تایبەتمەندێتی لە گۆڤار و ڕۆژنامەکانیاندا نابینرێت. ڕۆژنامە و گۆڤارە کوردییەکان هەریەکەیان لە سەردەم و قۆناغی مێژووی خۆیاندا بزوێنەر و هاندەری ئەدەبی کوردی بوون، مەیدانی فراوانیان بۆ قەڵەمە ناسراوەکان واڵا کردوە و دەستگرۆی لاوەکانیان کردووە و لە ڕۆژانی هەژاری بێ بازاڕی کتێبی کوردیدا بەرهەمە ئەدەبییەکانیان گەیاندۆتە خوێنەر و بوونەتە ناوەندێکی پەیوەندی شاعیر و نوسەران و تۆمارگای بەرهەمەکانیان گۆڤاری هیوا بە ڕێگای (٣٦) ژمارە لەماوەی نێوان مانگی تەمموزی ١٩٥٧ تا شوباتی ١٩٦٣ توانی بوارێکی نوێ بۆ ئەدەبی کوردی بڕەخسێنێت و ئەو کەلێنە فراوانەی داخستی گەلاوێژ ٩٣٩-٩٤٩ پڕ بکاتەوە. ئەم باسە زیاتر تیشک خستنەسەر ئەو جموجوڵە ئەدەبیەیە کە (هیوا لە دوو سەردەمی جیاوازدا ژمارەکانی پەخش کردووە(سەردەمی پاشایەتی و سەردەمی کۆماری)